Подготовка за Смесване

Posted by on / 1 Comments

подготовка

Когато човек записва в студио, на първо място той трябва да е добре подготвен. Всяка промяна на концепцията или неуточнена част в песента, ще увеличи студийното време и съответно, стойността на продукцията. Аранжиментът на песента трябва да е възможно най-ясен. Друг важен фактор е, атмосферата в студиото да бъде спокойна и вдъхновяваща, а не изнервена и потискаща.  Ако изпълните тези две  условия, повече от половината от работата ви е свършена. Само така звукозаписните ви сесии  ще  бъдат наистина успешни.

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем някои насоки по отношение на техническата част на нещата. Тяхното изпълнение ще допринесе за по-високо качество на вашата продукция. Препоръките, които ще направим, ще ви помогнат да избегнете грешки, които са трудно поправими или по-точно, поправката им, вероятно ще доведе до компромиси при микса.

1. Още когато записвате или семплирате, обърнете сериозно внимание дали записваните инструменти са стерео или моно. Записвайте стерео само тези инструменти, в които записаният материал в двата канала (ляв и десен) се различава. Например, ако записвате вокал или бас китара е безсмислено да ги запишете стерео, освен ако не сте използвали стерео ефект – например стерео хорус. Имайте предвид, че записването на инструменти с ефект е принципна грешка, освен ако не сте абсолютно сигурни, че в микса съответният инструмент трябва да звучи точно с този ефект и сте достатъчно опитни, за да дозирате ефекта така, че да предвидите оптималното му звучене в общата картина.

2. При записа или семплирането се старайте пиковете във всеки записан канал да надвишават -6db.

3. Преди да ни изпратите за смесване материала, задължително направете редакция (editing) на проекта – преслушайте всички канали и изчистете нежеланите неща доколкото можете. Това могат да бъдат кликове, мляскания, странични шумове, „С“ -та на вокали или ненужно трещяши чинели, както и звуци, влезли в съответния канал по време на записа. В началото и в края на всеки канал или записан пасаж, поставете съответно Fade in или Fade out, за да избегнете цифрово пукане.

4. При разминаване на отделни инструменти при изсвирването е добре то да бъде коригирано, без намесата да личи.

5. Именувайте файловете или каналите според записаните на тях инструменти и съответната номерация на латиница. Пример: Snare Top, Snare Bottom, Rhodes Piano 1, Rhodes Piano 2, Back Vocal 1, Back Vocal 2, Back vocal 3 и т.н.

6. Проверете всички записани канали и се уверете, че именно това са версиите, които желаете да включите в микса.

Колкото подаденият към нас звуков материал е по-добре записан и обработен, толкова по-добър ще бъде резултатът, при смесването.

Ако не можете да се справите с тази задача сами, ние можем да Ви консултираме или да го направим за Вас. Повече инфорация за нашите пакетни цени, можете да намерите тук.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

Няма повече