Някои насоки при запис на основни инструменти (Част 3)

Posted by on / 1 Comments

Запис в къщи

 

В днешно време, всеки музикант може дори в къщи и сравнително евтино да си създаде условия за работа. У дома или в репетиционната си, всеки от нас би могъл да програмира или запише барабани или синтезатори, китари или ефекти и много други неща. Те биха могли да звучат напълно подходящо за песента, върху която работи. Би могъл с този материал да отиде и в професионално студио. Там, с подходяща обработка да получи един добър микс. Записът в къщи или в собствената репетиционна има някои неоспорими предимства. Най-важният фактор в тази посока е, че когато човек не е притиснат от времето и цената на час, той може да експериментира много повече. Спокойствието и увереността могат да доведат до запис, който дори да не е с параметрите на едно скъпо студио, да бъде по-успешен вас. Също така всеки следващ запис, независимо дали в къщи, на репетиция или в студио, ви дава рутина. Тя ще ви гарантира по-добро представяне, когато записвате в професионално студио.

Когато създавате продукцията си, не се притеснявайте да ползвате референции. Това не значи, че крадете. Ако кажете „Искам ударните ми да звучат като в Burnin’ Up на Jessie J“, това е по-скоро добър начин да визуализиране на идеите ви, отколкото плагиатство. Така ще бъде много по-лесно да запознаете човека, с който работите върху звука на песните си. Независимо дали е звуков инженер в професионално студио или ваш колега в групата, ще ви разберат много по-добре. Ако откраднете бийта обаче, нещата вече могат да стоят по друг начин 🙂

След като изясните каква е вашата концепция (какво искате) , следва задачата как да го постигнете. Един музикант трябва да се интересува и постоянно да търси решения как да подобри звука си. Дори, когато вече е намерил „собствения звук“, той трябва постоянно да работи върху това, как да го „оформя“ и „шлифова“. Когато записвате определен инструмент е хубаво да се опитате да си представите как ще звучи той в цялата картина. Важно е и да знаете как най-добре да запишете нещата, които наличните условия не ви позволяват.  В такива случаи би било добре да се обърне към консултант или към т.нар. музикален продуцент. Ако не можете да си го позволите, трябва да сте готови да научите нещата по по-трудния начин – с много четене и на принципа „Проба-грешка“.

В този материал, без да претендираме за изчерпателност, се надяваме да ви помогнем да запишете някои от инструменти за вашата продукция по-добре.  И не забравяйте, че добрият звукозапис е основата на всичко, което ще напревите после. Независимо дали смесвате сами или ползвате нечии услуги за това.

Запис в къщи – Ударните

Запис в къщи - Ударните

 

Можете да запишете подходяща за вашите песни ритъм секция само с помощта на софтуер, на компютъра си в къщи.  В днешно време, на практика в къщи вие бихте могли да направите целия програминг за продукцията си. Можете и да отидете в репетиционна, където с минимално доплащане над цената за репетиция да запишете сет акустични барабани многопистово.  А защо не и едното и другото? Така ще програмирате синтезатори или електронни ударни инструменти, който да подложите под ударните, които сте записали акустично. Постигането на голяма част от съвременния звук се дължи именно на подобни комбинации от звуци.

В къщи можете да запишете и някои перкусии или други ударни инструменти акустично. Но внимателно прослушвайте записания материал за нежелани ревербрации, които са се появили в следствие на не добра акустика. С времето можете да третирате помещението, в което записвате. Няма да сбъркате, ако преди да започнете се консултирате с акустик. Това може да ви спести доста време, пари и усилия.

Записвайте с метроном. Независимо дали правите записи в къщи, в студио, в репетиционна или на друго място, ако записвате с метроном, възможностите за обработка и използване на тези записи освен „за спомен“, са значително по-големи.

Запис в къщи – Басът

Запис в къщи - Басът

С малко техника и начална подготовка, човек би могъл да запише бас китара в къщи прилично и сравнително лесно. И при този (както и при записите на други инструменти) препоръчваме да държите пиковите нива до -6db. Както стана въпрос и в други материали на този сайт, прието е, че при тези нива динамичните процесори или други устройства, с които би се направил в последствие ре-ампинг или друга обработка на инструмента се държат най-добре. Важно е да проверите дали някъде по веригата (на предусилвателя или на звуковата карта, с която записвате) няма включен ниско срязващ (Hi-Pass) filter. Задължително той трябва да бъде изключен. Ако не сте сигурни какви корекции да направите на този инструмент, най-добре е да го запишете абсолютно линейно (без никаква периферия и корекции). Ако се обърнете за последваща обработка (реампинг) и смесване към нас, ние ще се постараем да извлечем най-доброто от това, което сте записали за вашия микс. Част от нашата продукция можете да чуете тук.

Запис в къщи – Вокалите

Запис в къщи - Вокалите

На първо място, за да запишете вокал, са ви необходими микрофон и предуслилвател. Ако желаете да постигнете по-добър резултат, не бихме ви посъветвали да използвате устройства от най-ниския ценови диапазон. Разбира се, важно е и до къде стигат възможностите ви. За домашните си записи, можете да закупите микрофон, който да ви свърши работа и за под 500 лева. Можете да използвате предусилвателя на звуковата си карта (микрофонния вход).  Ако сте изправени пред решението точно какво устройство (микрофон и/или предусилвател) да си купите е добре преди да го направите да чуете различни марки и модели. По този начин ще разберете как те се „държат“ по време на запис. Коя марка и модел са най-подгодящи за гласа и стила, които ще записвате. Задължително се сдобийте и с т.нар „Pop filter“. С негова помощ ще избегнете нежеланото думкане и бумтене.

Запис в къщи – Китарите

Запис в къщи - Китарите

Ще разделим записа на китари на две части – запис на електрическа и запис на акустична китара.

При запис на електрическа китара с китарна уредба е по-добре да използвате усилвател с мощност около 50 вата. Това е така, защото за да постигнете желаната тяга, обикновено трябва да усилите усилвателя поне на 2/3 от пълната мощност. При по-мощните усилватели – например 100 вата, нивото на звука и динамиката са високи и освен проблемите със съседите. При прекалено силен сигнал от източника, може да имате и проблеми с изкривявания от микрофоните, с които записвате.

По отношение на микрофоните, класическо решение е Shure sm57. Разбира се, можете да използвате и други микрофони, в зависимост от желания резултат. Повече информация за добри микрофони за запис на електрическа китара можете да намерите тук.

Можете да запишете акустичната си китара с микрофон или с адаптер, ако китарата има монтиран такъв. Някои модели китари разполагат и с вградена комбинация от микрофон и пиезо-кристален адаптер. В зависимост от възможностите си, вие можете да избирате между горните две опции или да изберете и двете, след което да смесите записаните сигнали. Акустичната си китара можете да запишете и чрез китарна апаратура, ако желаете по-различно звучене. Разбира се, ако го направите с уредба, направена специално за целта, вероятно ще полоучите по-добър резултат.

С нашата услуга „Обработка на акустични китари“, ние можем да обработим записания от вас материал, дори с пиезокристален адаптер, за да получите по-добро звучене на инструмента си в микса. Повече информация за нашите услуги, свързани със запис и обработка на записани музикални инструменти, можете да намерите тук.

Запис в къщи – Клавишните инструменти

Запис в къщи - Клавишните инструменти

Най-лесно можете да запишете клавишни инструменти, като използвате наличния си записващ софтуер и виртуалните синтезатори или звукови модули, с които разполагате. При всички случаи е по-добре да разползгате с клавиатура (контролер), на която да можете да изсвирите желаните от вас партии. При липса на такава можете да направите програминг (да „нарисувате“ партиите си като MIDI ноти), след което да ги просвирите през гореспоменатите модули или синтезатори. Ако давате продукцията си за смесване в студио, препоръчвам да запишете клавишните си инструменти под формата на аудио файлове, като приложите и MIDI файловете. По този начин ще бъдете сигурни, че желаният от вас звук ще бъде възпроизведен коректно. А ако при смесването се окаже, че някой звук не е подходящ, той лесно може да бъде сменен.

По отношение на параметрите с които да направите своите записи, можете да намерите повече информация тук и тук.