Подготовка за Мастеринг

Posted by on / 0 Comments

Потенциометър

Някои основни неща, на които трябва да обърнете особено внимание, преди да запишете вашия микс

 1. Преди да експортнете микса си за мастериране се уверете, че мастер секцията е освободена от ефект процесори. Ако според вас смесването се нуждае от нещо, направете го в самия микс, а не в мастер секцията. Всяка намеса в мастер секцията при смесване, ограничава възможностите за работа при мастеринг след това.
 2. Уверете се, че ако има някакви ефект процесори на мастер секцията, те са абсолютно задължителни за концепцията на песента ви.
 3. Внимателно проверете песента за “кликвания” или “попвания”, нежелан трясък на чинелите, съскане на вокалите, избиващи тонове на баса, или други динамични аномалии. Уверете се, че сте възможно най-доволни от микса си, преди да предадете материала за мастеринг. Имайте предвид, че при мастеринда/постпродукцията, всяка намеса никога не влияе само на едно нещо и колкото по-малко се манипулира записа за изчистване на дефекти, толкова по-добър е крайният резултат.
 4. Регулирайте до колкото е възможно технически параметрите, като регулиране на фазови разлики, премахване на ненужни суб-бас или високи честоти, намаляване на шума, де-ессинг или автоматизиране на нива и други характеристики на инструменти, в отделните канали в микса, а не на накрая – на мастер шината.
 5. Опитайте се да държите пиковете в индикатора на мастер секцията между -12 и -6 dBfs (Digital Full Scale), но в никакъв случай, дори инцидентно те не трябва да надвишават -4dBfs. Ако те са по-високи, препоръчваме да намалите инструментите или групите в микса си, за да се намали нивото. Ако смесвате на компютър, желателно е мастер фейдерът на сесията да бъде на 0db и регулирането да се направи от фейдерите на каналите (групите) в микса. Ако смесвате на конзола, препоръчително е нивата на цифровия рекордер, след конзолата да не надвишават максимален пик -6dBfs.

Това са някои основни неща, на които трябва да обърнете особено внимание, преди да запишете вашия микс.

Параметри на подавания за мастеринг файл и съпътстваща информация

Желателно е да предоставите микса във формат WAV или AIF, с резолюция не по-малка от 16Bit, 44.100Khz.

Ако желаете да въведем описателна информация в мастер файла, заедно с микса ни изпратете текстов файл, със следната информация:

 1. Име на песента;
 2. Правоносители: автор на музиката, автор на текста, автор на аранжимента, продуцент, изпълнител;
 3. Име на албум (ако песента ще бъде или е част от такъв);
 4. Година на издаване;

Незадължителна информация: Ако ни предоставите информацията по-долу ще ни улесните и ще можем по-добре да се фокусираме върху работата си. Благодарим Ви предварително!

 1. Темпо на песента;
 2. Тоналност на песента;
 3. Стил на песента (Ако не можете да го определите, напишете най-близкия);
 4. Референция – линк или заглавие на песен и изпълнител, която е най-близка като звучене до това, към което се стремите;
 5. Ваш вариант на завършена/мастерирана песен – вариант на мастеринг, който сте правили на песента, за да Ви звучи максимално силно и балансирано;
 6. Формат и резолюция на предоставените от вас файлове.