Запис в къщи или в студио – как да постъпим?

Posted by on / 0 Comments

Home Recording Studio

Днес звукозаписът е много по-достъпен

Само до преди няколко години, артистът влизаше в едно студио и правеше песните си „от-до“. Сега развитието на технологиите направи нещата много по-различни. Един музикант може да направи целия програминг и да запише някои инструменти в къщи. За записа на други инструменти да наеме студио, на трето място да смеси и на четвърто да мастерира продукцията си. Разбира се и при този подход има известни минуси, или по-скоро – затруднения. Такова може да се окаже липсата на опит и подготовка за организиране и осъществяване на фактическия звукозапис по най-добрия начин. Но, със всяка следваша песен се трупа опит и ако съответния музикант не е прекалено твърдоглав, той намира най-добрия за стила си и бюджета си начин.

Запис в къщи – това не винаги е грешка

В последно време, все по-често се сблъсквам с продукции, които изцяло или частично са записани „в къщи“. Това е един интересен феномен, който придобива все по-широко приложение с развитието на технологиите. В началото на компютърната ера, записът „в къщи“ беше по-скоро екзотика, отколкото система.

Днес обаче, на домашния си компютър, човек би могъл значително да помогне на творчеството си. Той може да се подготви по-добре и да осмисли продукцията си. Може и да запише някои от инструментите в песента, доколкото наличната техника и уменията му позволяват.  Така, той може да ползва звукозаписно студио само за това, за което технически или професионално не е подготвен. Успешната звукозаписна сесия обаче изисква сериозна работа, добра подготовка и рутина. Тук дори техниката не е от първостеопенна важност.

Уменията ви са важни, но и без техника не става

С по-малко техника и повече умения можете да постигнете много повече отколкото с повече техника и по-малко умения. Дори домашното ви студио да представлява един гол компютър и чифт колони,  вие бихте могли да си помогнете. На домашния си компютър можете да направите много неща, които да повишат качеството на продукцията ви. Независимо от това, дали ще запишете някой акустичен инструмент, миди файл, или ще си направите демо запис, вие е добре да имате някои основни познания, които с времето да надграждате.

Ще се радваме, ако информацията ви бъде полезна

В следващата поредица от статии, без да претендирам за изчерпателност, ще се опитам да ви дам някои насоки. Те ще ви помогнат за това, ако или когато влезете в студио, да бъдете по-продуктивни. Ще се опитам да ви помогна и за това, как да процедирате, когато работите в екип с други хора, на които предоставяте за обработка записите си. Как да подготвяте, описвате и изпращате звуковия материал, за да спестите време и нерви както на себе си, така и на останалите. Как да оползотворите максимално добре бюджета си и как хората, които работят с вас в студиото, да се изнервят по-малко.  Накратко казано – как работата ви би могла да бъде по-ефективна и съответно – продукцията по-добра.