Запис в къщи или в студио – Някои основни правила [Част 2]

Posted by on / 4 Comments

 

music_setup

Отнесете се към звукозаписа сериозно.

По-сериозното отношение при всички случаи ще ви помогне резултатът, който ще постигнете да бъде по-добър. Можете да направите запис за проба – тест или демо, за някакъв продукт или проект. Можете да го завършите сами, или за да го използвате по-късно – например, за работа в студио. Сериозното отношение и правилният подход, ще ви помогне да запишете инструментите си по-качествено, за да ги използвате в „домашния“ си проект, или по-късно – в студио.

Подготовка на работната станция

Като начало, когато създавате проекта във вашата работна станция (DAW) на звукозаписната сесия, трябва да изберете честотата на семплиране (Sample Rate) и бит резолюцията (Bit Dept или Bit Resolution), както и темпото в което ще запишете песента си. В този материал ще се спра на тези не особено сложни, но много важни за продукцията ви неща.

Бит Резолюцията

4-bit_resolution_analog_comparison

Бит резолюцията на един цифров звукозапис, представлява броя на битовете информация, които се съдържат в един семпъл. Тя има отношение към съотношението сигнал-шум, или иначе казано, към динамиката на записания сигнал. Повече информация за това, можете да намерите тук.

Как да изберем най-подходящата резолюция

Бит резолюцията можете да изберете в зависимост от приложението на материала, който записвате. Ако записвате репетиция или просто информативен материал, 16bit е напълно достатъчно. Ако записвате рок музика, можете да използвате както 16bit, така и 24bit материал. Когато избирате бит резолюцията е добре да вземете предвид и дали ще използвате други записи и семпли в продукцията. Ако повечето семпли са с 16bit резолюция, няма смисъл да ги превръщате в 24 битови.

Честотата на семплиране

Sample Rate

Честотата на семплиране указва колко звукови проби в секунда съставляват записания сигнал. От колкото повече проби (семпли) е съставен сигнала, толкова по-широк е линейният честотен обхват на записания сигнал. Повече информация за честотите на семплиране, можете да намерите тук.

Как да изберем най-подходящата честота на семплиране

Най- широко приложимите в стандартния студиен звукозапис честоти на семплиране са 44.1kHz и 48kHz. Семпъл рейт 96, 192kHz и повече, се използват при запис на класически оркестри или други продукции, за които продуцентите са взели това решение. Както при бит рейта, така и при избиране на семплиращата честота, вие трябва да прецените какво е предназначението на звукозаписа ви и какви са вашите ресурси. Трябва отчетете и това, дали ще използвате в него други звукозаписи (семпли или предварително записани тракове) и каква е тяхната бит резолюция и честота на семплиране.

Добре е да знаете, че бит резолюцията и честотата на семплиране трябва да бъде еднаква за всички файлове, които ще използвате в един проект, през цялото време до приключването на микса. Също така е важно да знаете, че всяко преобразуване на битовата резолюция и честотата на семплиране на звукозаписа, се отразява негативно на неговото качество. Освен това, по-голямата честота на семплиране предполага и по-голям размер на файловете. Тоест, ще ви трябва по-голямо дисково пространство за продукцията ви.

Темпото

music motronome

Преди за да започнете да записвате е добре да изясните темпото на песента. Това можете да направите с помощта на елементарно приложение в интернет.

Аз често използвам това.

Когато установите в какво темпо ще работите, въведете го като темпо на песента в програмата, с която записвате. По този начин, по-късно ще имате много повече възможности за обработка на записания материал.

Ако по време на песента имате смяна на темпото, въведете смяна на темпото (tempo change) като параметър в програмата, с помощта на която записвате. Ако песента ви завършва със забавяне (riterdando), изключете метронома малко (един такт обикновено е достатъчен) преди забавянето да започне. Друго решение е да програмирате клика така, че да се забави постепенно за да получите желания резултат.

След като въведете тези параметри в записващия си софтуер, вие можете да започнете звукозаписа.

В следващия материал ще стане въпрос за това, какви инструменти и как можете най-успешно да запишете в къщи.