Oбработка на основен вокал -група Канела – „Винаги“

Posted by on / 0 Comments

body-600x300

Винаги – група Канела

Получаване на материал, записан в друго студио.

Първоначално, песента беше изцяло записана и смесена в студиото на група „Канела“. Когато беше дадена за мастеринг в Токсити Студио решихме, че тази песен заслужава по-специално внимание. С малко повече усилия, можем да се постигнем по-добър резултат.

Реално от записаните в студиото на „Канела“ инструменти, остана почти всичко. Това бяха барабаните, акустичните китари, вокалите програминга и всички синтезатори.

Запис на електрически китари.

В Токсити студио записахме перкусии и всички електрически китари. За запис на китари с платформата на UAD – Apollo interface, ще пишем в следващи материали.

Динамична и честотна обработка.

При смесването обработихме соловия вокал с помощта на VCA компресора 1175LN na Universal Аudio и опто-компресора на същата фирма – Teletronix LA2A. В резултат, гласът придоби умерена атака и мекота. С помощта на Pultec EQP 1A постигнахме фокус във високата среда и леко обрахме високите над 10KHz, а със Pultek MEQ-5, подтиснахме средите около 500Hz. Вместо deesser използвахме Precision Multiband Compressor, отново на Universal Audio.

Kanela Vocals

Въпреки тези корекции, на гласа беше необходим малко „фокус“ в ниските и „ефир“ във високите честоти. Tук на помощ ни дойде Manley Massive Passive Studio Equaliser. Този еквалайзер работи различно от повечето традиционни еквалайзери. Неговите честотни ленти имат по-голяма зависимост помежду си. Тоест, когато нанасяте корекция на дадена честотна лента – примерно на средите, ниските и високите се променят по различен начин отколкото при стандартен еквалайзер. Малко труден за свикване, но ако веднъж се научим да работим с него, Този еквалайзер може да бъде неоценим помощник както при смесване, така и при пост продукция. С негова помощ, подтиснахме границата между ниските и среди и ниските – около 150Hz и ниските среди около 250Hz, с тесен Q фактор. Също така, леко подсилихме високите над 5.8Khz. Много полезни и добре звучащи тук са и HP/LP филтрите, с които елиминирахме „боклука“ под 120 и над 18Khz.

Добавяне на хармонични изкривявания.

Тъй, като целта беше „брит“ звучене, дадохме на гласа още малко „лампово“ оцветяване с помощта на Thermionix Culture Vulture UAD2 Plug-in.

След тези обработки, постигнахме отчетливост, придружена с повече „въздух“ горе, както и стабилност в микса, на основния вокал.