SSL 4000E

Posted by on / 0 Comments

SSL 4000E

Създаденият през 1979 година смесителен пулт SSL 4000E, наред с конзолите от този клас на Neve и API (Automated Processes Incorporation), е един от класичесиките миксери в съвременната звукозаписна индустрия. С негова помощ са направени голяма час от емблематичните за нешето време звукозаписи. SSL 4000, с неговия експресивен, динамичен и дълбок звук се превръща в стандарт за съвременния звукозапис. Разработеният съвместно от Solid State Logic и Universal Audio плъг-ин пресъздава всички характеристики на конзолния канал. Той като добавя и някои нови опции, подобряващи функционалността на устройството.

SSL 4000 UAD2 Plug-in

 

Функционалност

Първи във веригата на конзолния канал е разположен предуслилвател, оборудван с трансформатор Йенсен (Jensen transformer). Тези трансформатори са известни в индустрията с високата си честотна характеристика, малки изкривявания на сигнала, ниско фазово отклонение, ниско ошумяване и максимална оптимизация при управление на сигнала. Използват се в звукозаписните и звуковъзпроизвеждащи устройства от най-висок клас. Съчетан с УНИСОН (UNISON) технологията на Universal Audio, плъгинът позволява този трансформатор да бъде включен или изключен, което в конзолата не е предвидено.

Следва секкцията на динамичните процесори – компресор/лимитер и експандер/гейт. Тези процесори са с безкомпромисното качество на SSL. Компанията запазва традициите от първите конзоли SSL, в комбинация с VCA компресори и експандер/гейт вериги. Тази секция може да работи в стерео линк или самостоятелно за всеки канал в стерео режим.

След динамичните процесори, във веригата на S 4000E е включен четирилентов параметричен еквалайзер. В разработения от Universal Audio лъг-ин, той може да работи в два режима – “brown” и “black”. В класическата Серия Е на SSL, използвания еквалайзер е “Brown”. Този стандарт е характерен за по-ранните конзоли на SSL. Отличава с повече оцветяване и звучи изключително музикално. Двата параметрика за среди (ниски и високи) са логаритмични, със симетричен дизайн, които гарантира, че при усилване или намаляване на определена честота с 3db., музикалния интервал е еднакав, независимо от зададената честота и амплитуда. Параметриците за ниски и високи честоти са могат да работят като Hi/Low-pass филтри с амплитуда на срязване, 6db. на октава.

История

В началото на 80-те години, след безброй звукозаписни сесии и смесвания, SSL решават да направят още един модел сходен, параметричен еквалайзер. През 1983 година, съвместно с легендарния Джордж Мартин (George Martin), която да бъде инсталирана в лондонските Air Studios. Така се ражда SSL „242“ еквалайзер или т.нар. „The Black EQ. Модификацията има различни максимални величини на намаляване и усилване (18db., вместо 15db. при „Brown“). Ппоменени са и параметрите на наклон на кривата и по-стръмен филтър – 18db. на октава, за по-прецизен контрол на ниските честоти. Този дизайн е запазен и до днес, на конзолите „X-Rack, “Duality” и “AWS”.

Конзолният канал разползга с гъвкава архитектура, позволяваща разместване на местата на отделните секции във веригата, както и възможности за използване на еквалайзерите в странична верига (sidechain) за контрол на динамичните процесори.

SSL 4000 channel strip е част от оборудването на Toxity Studio.