Проектът „Дряновски баби“ – поглед отвътре [част 3]

Posted by on / 0 Comments

Dryavski-Babi

Борис Бончев и Пламен Пенчев по време на звукозаписна сесия в Sofia Session Studio

В третата и последна част от поредицата ни, посветена на проекта „Дряновски баби“, ще говорим за постпродукцията. Тези от вас, които се интересуват как записахме, а след това редактирахме и смесихме материала, могат да прочетат предишните две части.

Постпродукция

Постпродукцията тук се състоеше най-общо казано в две дейности – финално честотно, динамично и фазово прецизиране или с една дума – мастеринг на материала и създаване на референтен диск за изработване на глас-мастер (матрица).

Песните мастерирахме поотделно. Обработихме материала с различни устройства, между които: Manley Massive Passive, Vertigo VCS2, Fairchild 670, Brinworx V3 EQ и други. За всички песни използанме Ampex ATR 102. Той придава чудесна лентова компресия и аналогово „полиране“ на обработвания сигнал. Паралелно направихме съвсем леки корекции с останалите устройства, за да може записите да звучат динамично и хомогенно, с голям обем, без много компресия и еквализация.

Toxity Studio Mastering Gears

Ampex ATR102, Shasow Hills Mastering Compressor, Manley Massive Passive, Fairchild 670 & UAD Precision Maximiser

Така обработени, песните бяха готови да заемат мястото си във финалния продукт – компакдискът „Дряновски баби“.

Изработка на референтен диск за глас-мастер (матрица)

Тази процедура се състои в изработването на диск, който съдържа свързаната с песните информация, която продуцентите желаят да се включи в албума. Тя трябва да гарантира и това, че продуктът е коректно изпълнен по Red Book стандарт. Tой представлява съвкупност от параметри, необходими при създаването на матрица за тиражиране на компактдиск (CD). Съблюдаването му се прави с цел да бъде гарантирано коректно тиражиране компактдисковете и в последствие безпроблемното им просвирване.

Dryanovski babi master cd list

Dryanovski babi master cd list

Въвеждането на информация (Meta Tagging) представлява кодиране на звуковите файлове. Така, когато те бъдат просвирени, качени в iTunes, YouTube или конвертирани в Mp3, или друг формат, информацията за тях да бъде коректно възпроизведена и те да могат да бъдат разпознати.

Създаването на референтен диск се прави, когато продукцията се тиражира на матрично CD или CDR. Тя цели както коректното просвирване на тиражираните компактдискове, така и показването на информация на дисплеите на просвирващите устройства.

Вместо заключение

Още от първите ни разговори с продуцентите – Елена Стoйчева и Велина Цанкова, вложихме всичко от себе си, за да запазим и предадем духа и въздействието на изпълнения автентичен фолклор от Дряновските баби. Постарахме се да изпълним целта си да направим продукцията така, че човек да може да я изслуша без да го заболи главата, като в същото време усети силата и драматизма на тези съхранени през вековете автентични български песни.

В този наш проект си дадоха среща най-новите технологии и автентичната народна музика. Сигурни сме, че това е само началото на поредица продукции, които Дряновските Баби ще направят. Пожелаваме им успех!