Проектът „Дряновски баби“ – поглед отвътре [част 1]

Posted by on / 2 Comments

Dryavski-Babi

„Дряновски Баби“ пред Националния етнографски музей

Проектът „Дряновски баби“ беше една от сериозните ни продукции това лято. В три публикации ще ви разкажа за нашата работа по него. В първата част фокусът е върху подготовката и звукозаписа.

Концепция

Когато започнахме разговори за осъществяване на продукцията с продуцентите – Елена Стoйчева и Велина Цанкова, бях впечатлен. Тези млади хора бяха отделили не малка част от времето и енергията си, за да открият, изследват и съхранят тези български фолклорни творби и обичаи. Сега вече, тяхната цел беше те да бъдат записани. А нашата – да успеем да запазим и предадем духа и въздействието от изпълнението на формацията.

Още при първоначалните разговори се обединихме около идеята да запазим динамиката и артикулацията на живото изпълнение. Преди да започнем този проект изслушахме множество фолклорни продукции. Може би в опита си да придадат сила и драматизъм, някои колеги бяха записали и обработили гласовете и инструментите с пределна сила и острота. Така слушателят трудно може да изслуша повече от две или три песни една след друга. Нашата цел беше да направим продукцията така, че човек да може да я изслуша без да го заболи главата, като в същото време усети силата и драматизма на тези съхранени през вековете автентични български песни.

За тази цел решихме да изберем голямо студио, чиято естествена ревербрация да уловим и използваме. Стремежът ни бе и да отделим максимално гласовете от гайдата. Така бихме могли по-детайлно да се фокусираме върху всеки един от звуковите източници и ако се наложи нещо да се обработва, то това да не е за сметка на друго.

Подготовка

Когато започнахме да обмисляме звукозаписния процес се очертаха два евентуални проблема. Първият беше в това, че тези хора никога не бяха записвали по този начин – на слушалки и в отделни помещения. По-опитните колеги знаят, че дори когато студиото разполага с достатъчно голям прозорец, даже при професионални класически и фолклорни ансамбли, често съществува чисто психологически проблем, когато изпълнителите не записват в едно и също помещение. Втората трудност се състоеше в желанието на продуцентите да запишем за два дни около 40 песни, от които в последствие да подберем тези, които ще бъдат издадени. Както знаем, за разлика от повечето музикални инструменти, гласът се уморява. Дори след няколко часа студийна работа изпълнителят да е психически стабилен, е много вероятно гласът му да се изтощи. Да се пее след това е крайно нежелателно и опасно.

Даже за хора, които имат рутина в студио, изпяване на такова количество песни за толкова ограничено време, може да се окаже непосилно. Преценихме, че при всички случаи, за да могат певиците и гайдарят да бъдат спокойни и в кондиция е добре предварително да се запознаем, да обсъдим продукцията и да прекараме известно време заедно. И така, на мен се падна удоволствието през май 2016г. да прекарам няколко дни в родопското село Дряново. Запознах се с формацията, направихме заедно няколко репетиции и разбира се, хапнахме и пийнахме. В последствие се оказа, че ползата от това посещение за продукцията беше значителна.

Dryanovski Babi Repeticiya

„Дряновски баби“ на репетиция в читалище „Васил Коларов“ – село Дряново

Звукозапис

За звукозаписа на продукцията Дряновски баби, избрахме Sofia Session Studio. Това студио разполага с достатъчен обем на звукозаписните помещения, чудесна техника и отличен екип. Колегите любезно се съгласиха да организираме звукозаписните сесии така, че да можем да работим един ден след обяд, един ден през деня и един ден сутрин. По този начин реално имахме на разположение три студийни смени за пеене в три различни дни. В тази връзка искам специално да благодаря на Пламен Пенчев и Краси Майски за професионализма и колегиалното отношение. Сесиите преминаха спокойно и добре организирано. За това допринесе както предварителната подготовка, така и желязната дисциплина. Издръжливостта и трудолюбието на Дряновски баби и гайдаря Йордан Топалов възхитиха целия екип и ни изпълниха с уважение към тях.

Dryanovski Babi Studio

„Дряновски баби“ по време на звукозаписна сесия в Sofia Session Studio

Условията за звукозапис в Sofia Session Studio ни позволиха да запишем ансамбъла в голяма зала, с чудесни микрофони и периферия. Записахме формацията с четиринадесет микрофона. Четири от тях – директни, два X/Y, три – Decca Tree, два за обема на залата и още три за гайдата. Певиците записахме в основното помещение, а гайдата – в кабина.

Dancho Sofia Session

Йордан Топалов по време на звукозаписна сесия в Sofia Session Studio

Всички микрофони записахме на отделни канали, без да ги групираме. Този начин на запис ни даде възможност в последствие по-добре да балансираме отделните източници, както и прецизно да регулираме фазовите разлики. Записахме материала абсолютно линейно, с максимален пик на -6db.

Това ниво е препоръчително, когато записаният материал в последствие ще се просвирва през предусилватели, конзолни канали или други устройства. Записахме достатъчно материал и преминахме към следващия етап на продукцията.

Борис Бончев и Пламен Пенчев по време на звукозаписна сесия в Sofia Session Studio

Борис Бончев и Пламен Пенчев по време на звукозаписна сесия с „Дряновски баби“ в Sofia Session Studio

Следва продължение.